VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Ex vervalst handtekening; tussenpersoon treft geen blaam

Geplaatst op: 13-05-2019, 13:00:05

De tussenpersoon van de man die met behulp van een vervalste handtekening een krediet afsloot mede op naam van zijn inmiddels ex-echtgenote gaat vrijuit. Hij heeft alle voorzorgsmaatregelen in acht genomen.

In mei 2014 sloot een inwoner van Ede via tussenpersoon A1B in zijn woonplaats een overeenkomst af met Interbank voor een doorlopend krediet van € 50.000. De vrouw wist hier niets van, omdat de man haar handtekening had vervalst en haar legitimatiebewijs zonder haar medeweten had gebruikt. De overeenkomst stond op naam van beide echtelieden, die in gemeenschap van goederen getrouwd waren. Het geld is gebruikt om een schuld bij de Belastingdienst af te lossen.

Fraude

In 2017 werd het de vrouw duidelijk dat de man de handtekening had vervalst. De man heeft dit ook toegegeven. De vrouw is van mening dat de tussenpersoon moet opdraaien voor de schade die ze zegt te hebben geleden van een kleine € 25.000. Zij vindt dat de tussenpersoon had moeten controleren of geen sprake was van fraude. A1B blijkt zich aan alle regels te hebben gehouden, die van toepassing zijn bij een zogeheten koop op afstand. De man heeft geen persoonlijk contact gehad met de tussenpersoon voor de totstandkoming van de kredietovereenkomst.

Is sprake van schade?

De geschillencommissie van Kifid boog zich over de kwestie. Die wilde eerste de vraag beantwoord zien of wel sprake is van schade. De conclusie is helder: omdat het stel in gemeenschap van goederen getrouwd was en het krediet benut is voor aflossing van een gezamenlijke schuld, is geen sprake van schade.

“In het onderhavige geval heeft de ex-partner de handtekening vervalst, maar ook als hij dat niet gedaan had en het krediet zelfstandig ondertekend had, was de schuld voor het krediet een gemeenschapsschuld geworden”, aldus de bindende uitspraak van de geschillencommissie.

Gevangenisstraf

Overigens gaat de man uit Ede niet vrijuit. De vrouw heeft aangifte tegen hem gedaan voor het vervalsen van de handtekeningen. De man is in 2016 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Behalve het vervalsen van de handtekening, heeft hij ook zijn voormalig werkgever, het Leger des Heils, opgelicht voor een bedrag van bijna € 900.000. Het geld werd gebruikt om zijn gokverslaving te bekostigen.

Bron: bijdrage van Annet van den Berg van 13 mei 2019 op www.amweb.nl                             

Vorige pagina